Hva er en airfryer?

airfryer - hva er det

I 2010 introduserte ble airfryer introdusert av Philips  på en forbrukerelektronikkmesse i Berlin. Det brukte de den patenterte Rapid Air-teknologien. Begrepet «airfryer» har siden blitt et generisk begrep for konveksjonsovn

Det er ingen tvil om at airfryer er et utrolig populært produkt. Airfryer har tatt det norske markedet med storm, og trenden øker  for hver dag som går. Hvis du noen gang har lurt på, «hva er en airfryer?» eller “hvordan fungerer en airfryer?” er denne guiden helt perfekt for deg.

Hva er en Airfryer?

En airfryer er i all hovedsak en forsterket oppvarmingsovn som man kan ha stående på kjøkkenbenken. Det er likevel stor forskjell mellom mat tilberedt i en ovn og mat tilberedt i en airfryer. Patentert av Philips Electronics Company, hevder det lille apparatet å etterligne resultatene av steking med ingenting mer enn varm luft og lite eller ingen olje.

Dette kjøkkenapparatet har økt i popularitet de siste årene – nesten 40% av amerikanske hjem hadde en i juli 2020, ifølge markedsundersøkelse firmaet NPD Group. Du kan tilberede en rekke ulike matretter – fra frosne kyllingvinger og hjemmelagde pommes frites til stekte grønnsaker og nybakte kaker.

En airfryer bruker sirkulasjon av varmluft til å lage mat som ellers ville bli nedsenket i olje. airfryeren utstråler varme fra et varmeelement nær maten, og en vifte sirkulerer varm luft. Temperaturene kan gå opp til 250 ° C, avhengig av modell. Steketiden i en airfryer kan reduseres med 30% eller mer sammenlignet med ovner som ikke er konveksjon.

Sjekk også ut vår airfryer test: Air fryer 

airfryer svart

Hvordan fungerer de?

Den øverste delen av en airfryer har en oppvarmingsmekanisme og vifte. Du plasserer maten i en airfryer matkurv, og når du slår den på, strømmer varm luft ned og rundt maten. Denne raske sirkulasjonen gjør maten sprø – omtrent som frityrsteking, men uten olje.

Slik bruker du en airfryer:

  1. Legg maten i kurven

Avhengig av størrelsen på airfryeren, kan kurven takle alt fra 2 til 10 liter. I de fleste tilfeller vil du legge til 1 eller 2 ts olje for å hjelpe maten til å bli enda finere og mer crispy.

  1. Still inn tid og temperatur

Steketider og temperaturer for en airfryer varierer vanligvis fra 5 til 25 minutter ved 180 til 200°C , avhengig av maten du lager.

  1. La maten steke

I noen tilfeller kan det hende du må snu eller snu maten halvveis i koketiden for å hjelpe den jevnt opp. Når du er ferdig med å lage mat, er det viktig å rengjøre airfryeren.

Airfryer philips

Hvilke merker er best?

Vårt testkjøkken satte flere modeller på prøve for å finne den beste airfryeren, og to merker steg til toppen. Vi har vært fans av Philips Avance Turbo-Star airfryer i mange år,

men ekspertene våres testet et nytt airfryer merke i år, og resultatene sjokkerte dem. Den blir kalt for Cosori airfryer, og den har funksjoner som vi ikke har sett på en airfryer tidligere.

Cosori airfryer hadde touch-skjerm, 11 forhåndsinnstillinger, en rekke funksjoner og en smart versjon som man kunne koble til mobilen. Vi gjorde litt mer research på dette merke, og fant ut av at den også har vunnet best i test i Tekguide.no sin airfryer test.

Vi har alltid likt og liker fortsatt Philips air fryer. Vi liker spesielt godt Philips Avance Collection Air fryer fritrykoker XXL. Denne har 5 forhåndsinnstillinger og en kapasitet på så mye som 1,4 kg!

Disse enhetene varierer i pris, avhengig av størrelse og funksjoner. I tillegg til selve apparatet, kan det være lurt å kjøpe med airfryer tilbehør.

airfryer ninja

Hva slags mat kan du lage i en airfryer?

Dette er et spørsmål som mange lurer på, og svaret er enkelt. Du kan tilberede absolutt alle type matretter som du ellers kunne tilberedt i en ovn eller frityrkoker.

Frossen mat:

En air fryer er helt enestående når det gjelder å tilberede frossen mat. Du kan tilberede alt fra frosne pommes frites, mozzarella sticks og kyllingnuggets, fisk, kjøtt og mye mer!

Hjemmelaget fingermat:

Hvis du foretrekker å lage fingermat fra bunnen av, er en air fryer et flott alternativ for å lage sprø hjemmelagde snacks og småretter.

Kylling, fisk og kjøtt:

En air fryer er ikke bare ment for redusere fettete karbohydrater – du kan også lage retter som er fulle av protein. Prøv ulike air fryer oppskrifter som består av kjøtt kylling eller fisk. Du kan for eksempel lage kyllingvinger, biff, kjøttboller, stekt laks osv.

Stekte grønnsaker:

Siden en airfryer i teorien er en liten stekeovn, er de ypperlige til å steke grønnsaker – spesielt hvis du bare lager mat for en eller to personer. Du kan til og med tilberede rotgrønnsaker i en airfryer.

Bakevarer:

En air fryer kan til og med tilberede bakevarer og desserter. Dette innebærer for eksempel små bakevarer som kaker, muffins brød, boller osv.

Airfreyr matretter

Er mat som er tilberedt i en airfryer sunnere?

Du kan argumentere for at luft fritert mat er sunnere enn stekt mat fordi den bruker mindre olje. Frosne pommes frites tilberedt i en airfryer inneholder mellom 4 og 6 gram fett i forhold til frityrstekt mat, som inneholder hele 17 gram per porsjon.

Hva er fordelene og ulempene med airfryer?

Fordeler:

En air fryer gjør det enkelt å tilberede opp frossen mat, og de kan gjøre det på en måte som er mye sunnere enn frityrsteking. Resultatene er mye bedre enn steking, og kjøkkenet ditt holder seg rent.

Ulemper:

Selv de største airfryeren har begrenset kapasitet, så du må sannsynligvis lage mat i flere omganger – spesielt hvis du tilbereder mat til flere persojer. Større enn en brødrister tar air fryer også verdifull benkeplass. Til slutt kan de være dyre, avhengig av modellen du ønsker å kjøpe.

cosori airfryer app

Airfryer tips

Tips 1.  Tilsett vann i din air fryer når du tilbereder fet mat. Tilsett vann i skuffen under kurven, da dette  forhindrer at fett blir for varmt og skaper røyk. Gjør dette når du tilbereder for eksempel bacon, pølse og burgere hvis de er spesielt fete.

Tips 2.  Ikke legg for mye i matkurven. Vi kan ikke understreke dette nok. Det er fristende å prøve å lage mer mat på en omgang, men for mye mat i kurven vil forhindre at mat spretter og bruner jevnt og det vil bare ta lengre tid.

Tips 3.  Snu mat ca halvveis i steketiden. Akkurat som du ville gjort hvis du lagde mat på en grill eller i en stekepanne, må du snu maten slik at den blir jevnt brun.

Tips 4.  Åpne skuffen på din airfryer så ofte du vil for å sjekke om maten ser bra ut. Dette er en av de beste fordelen med en airfryer – du kan åpne skuffen så ofte du vil for å sjekke hvordan tilberedningen ligger ann. Dette vil ikke avbryte tilberedningen i de fleste airfryer modeller.

Tips 5.  Bruk tannpirker for å holde maten nede. Av og til vil viften fra en air fryer løfte lett mat og blåse dem rundt. Så sikre matvarer (som den øverste brødskiva på en sandwich) med tannpirker.

Tips 6.  Rist kurven. Hvis du rister kurven et par ganger under tilberedning prosessen, fordeler du ingrediensene på nytt og hjelper dem til å brune og får en sprøere konsistens.

Philips airfryer paprika

Er det verdt å kjøpe en airfryer?

Med mange modeller på markedet har dette populære kjøkken apparatet gått ned i pris de siste årene. Noen modeller koster fortsatt mer enn 3500 kroner, og noen koster mindre enn 1000 kroner. Før du eventuelt velger å kjøpe en airfryer så kan det være lurt å vurdere hvor ofte du kommer til å bruke den. 

Folk har svært ulike matvaner og derfor ulikt behov når det kommer til å tilberede mat. Vi vil si at en airfryer passer perfekt til deg som ellers tilbereder mye mat med olje. Den passer også bra til deg som ønsker å tilberede maten raskere og sunnere. Det er stor variasjon på de ulike airfryer modellene og du må også ta en vurdering på hvilke funksjoner du har behov for.

Les også våre andre artikler

air fryer test 2021 best i test